Skidservice 2024

Traditionen lever vidare – jag fortsätter att valla skidor även i år på plats i Transtrand och på hemmaplan i Örebro.

Den stora nyheten och snackisen i skidvärlden är att det från och med den här säsongen inte är tillåtet att använda valla med fluor på sanktionerade tävlingar. Det innebär, förenklat, att det är förbjudet att använda fluorvalla på alla tävlingar, såsom seedinglopp och Vasaloppet. Bra för miljön och väldigt bra för oss som arbetar med att valla skidor.

För mig är det enkelt – från och med nu använder jag inte valla som innehåller fluor. Jag har också gjort en omfattande rengöring av både verkstad och verktyg för att få bort alla rester av fluor. När ni lämnar skidorna till mig kan ni vara trygga med att skidorna inte riskerar att bli kontaminerade.

Kan något hända om det är lite fluor på skidan?
Ja, under Vasaloppet kommer det vara en omfattande kontroll av skidor. Fastnar dina skidor i kontrollen riskerar du startförbud. Skidförbundet har meddelat att de även kommer att testa skidor på mindre tävlingar.

Vad ska man göra för att inte åka fast?
Tyvärr så räcker det inte med att bara valla med fluorfri valla. Om dina skidor har varit vallade med fluor kan det sitta djupt i belaget och därför ska man fluorcleana enligt en speciell procedur framtagen av internationella skidförbundet. Googla så hittar ni beskrivningar om hur man ska göra. Det är inte så svårt, alla klarar det. Om du inte har fluorcleanat skidan när du lämnar skidan till mig kan jag göra det för en extra kostnad.

Bokningen för Wadköpingsloppet och Vasaloppet är öppen! Om du ska åka något annat lopp är det bara att du hör av dig, jag hjälper gärna till i mån av tid!